De toegang tot jeugdhulp in Den Haag moet beter geregeld worden. Dat schrijft de Jeugdombudsman Den Haag in een onderzoeksrapport naar de rechtsbescherming rond het aanvragen van jeugdhulp. "Jeugdigen en ouders weten vaak niet waar ze aan toe zijn als ze jeugdhulp nodig hebben. De procedures zijn onduidelijk, beslissingen blijven uit, en belangrijke informatie is moeilijk te vinden. Ook is niet altijd helder bij wie ze terecht kunnen voor hulp, bezwaar of een klacht", staat in het rapport.
Jeugdombudsman Coby van der Kooi (foto) onderzocht hoe het sinds de invoering van het nieuwe jeugdstelsel op 1 januari 2024 gesteld is met de rechtsbescherming van jeugdigen en ouders. In het rapport komen signalen naar voren van ouders die lang wachten op hulp, geen beschikking ontvangen of niet weten hoe ze bezwaar kunnen maken. In sommige gevallen kozen ouders er zelfs voor om dan maar zelf hulp te regelen zonder tussenkomst van de gemeente.
In veel gevallen krijgen jeugdigen en ouders geen formeel besluit, terwijl dat juridisch wel zou moeten. Dat is zorgelijk, stelt de Jeugdombudsman. "Zonder beschikking weten gezinnen niet waar ze aan toe zijn, en weten ze niet wat ze kunnen doen als ze het er niet mee eens zijn." Ook bestaat er verwarring over het moment waarop een aanvraag officieel begint, waardoor termijnen onduidelijk zijn. Bovendien blijkt dat de gemeente en uitvoerende organisaties verschillende uitleg geven over hoe het proces verloopt.
Het rapport benadrukt dat jeugdhulp alleen goed werkt als kinderen en ouders serieus genomen worden. De Jeugdombudsman zal daarom jeugdigen actief blijven betrekken in het vervolgtraject. "Want als we niet luisteren naar hun stem, sluiten we niet aan bij wat zij nodig hebben."